Solvay Avrupa’da nadir toprak üretimini canlandırmayı hedefliyor
Yeşil enerjiye geçiş için gerekli kritik malzemeler konusunda Çin’e olan bağımlılığı azaltmak isteyen Avrupa, nadir toprak mineralleri üretimini artırmaya çalışıyor. Fransa’nın La Rochelle kentindeki tarihi bir işleme tesisinin şu anki sahibi olan Solvay (EBR:SOLB), tesisi eski önemine kavuşturmayı hedefleyerek bu çabaya öncülük ediyor. Bir zamanlar nadir toprak fiyatları için küresel bir ölçüt olan tesis, Çin’in 298.000 tonluk üretimine kıyasla artık yılda 4.000 metrik tonluk mütevazı bir ayrıştırılmış nadir toprak oksit üretiyor.
Solvay, önümüzdeki yıldan itibaren üretimini elektrikli araçlar (EV’ler) ve rüzgar türbinleri için çok önemli olan kalıcı mıknatıslar için nadir toprakları içerecek şekilde genişletmeyi planlıyor. Solvay’in nadir toprak bölümü başkanı An Nuyttens, şirketin Avrupa’nın pazardaki konumunu yeniden tesis etme konusundaki kararlılığını dile getirirken, Avrupa’nın mıknatıs üretimi talebinin %20 ila %30’unu karşılama hedefine ulaşmanın 2030’un ötesine uzanabileceğini belirtti.
Avrupa Birliği 2030 yılı için yeşil dönüşüm için gerekli olan kritik minerallerin %10’unun çıkarılması, %25’inin geri dönüştürülmesi ve %40’ının yerel olarak işlenmesi yönünde iddialı hedefler belirlemiştir. Ancak, AB’nin bu hedeflere ulaşmada, özellikle de nadir topraklarda yetersiz kalacağı tahmin edilmektedir; Çin şu anda AB’nin nadir toprak kalıcı mıknatıs ithalatının %98’ini sağlamaktadır. AB Komisyonu bu zorluğu kabul etmekle birlikte, Kritik Hammadde Yasası (CRMA) tarafından belirlenen hedeflerle uyumlu projeleri teşvik etmeye odaklanmıştır.
AB’nin zengin nadir toprak yataklarına rağmen, şu anda kıtada bu minerallerin madenciliği yapılmamaktadır. İsveç’teki Norra Karr gibi projeler, kamuoyu muhalefeti ve uzun izin süreçleri nedeniyle gecikmelerle karşı karşıya. Benzer şekilde Finlandiya’daki Sokli projesinin de 2030’dan önce başlaması mümkün görünmüyor. AB üyesi olmamasına rağmen Norveç, 2031 yılına kadar bloğun talebinin %10’una katkıda bulunabilir.
Sektör uzmanları, mıknatısların CRMA hedeflerinin dışında tutulmasının çarpık bir başarı algısına yol açabileceğine dikkat çekmiştir. AB’nin geri dönüşümü artırma ve tedarik zincirini düzene sokma çabaları olumlu adımlar olarak görülüyor, ancak yeni madenlere karşı kamuoyu muhalefeti, ucuz Çin ithalatına bağımlılık ve dalgalanan elektrikli araç satışları gibi zorluklar devam ediyor.
Estonya’da bir tesisi bulunan Neo Performance Materials, önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi beklenen bir kalıcı mıknatıs fabrikası inşa ediyor. Almanya’daki GKN Powder Metallurgy ve Slovenya’daki Magneti Ljubljana da sabit mıknatıs üretimlerini genişletmek için çalışıyor, ancak müşterilerin Çin ithalatına göre prim ödemeye istekli olmaları başarılarında belirleyici bir faktör olacak.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.